Napísali o nás: Miškuf - Zajtrajšie noviny 1/2017 - Študentské esá

Vytlačiť

 

Napísali o nás na portáli Zajtrajšie Noviny v rubrike Študentské esá.

 

Zajtrajsie noviny

 

Študentské esá

Študuje umelú inteligenciu, vyhráva IT súťaže a cestuje po svete

| Osobnosti, Školstvo a vzdelávanie | 30. 1. 2017

Počas univerzitného štúdia absolvoval viacero odborných kongresov a konferencií nielen na Slovensku, ale aj v Japonsku, Brazílii a Chorvátsku. Stážoval v spoločnosti Socialbakers v Prahe, v košickom U. S. Steel, IBM či FPT. V auguste 2016 sa dostal priamo do centrály spoločnosti Huawei v Číne. Predstavujeme vám šikovného Martina Miškufa – doktoranda na Katedre kybernetiky a umelej inteligencie Technickej univerzity v Košiciach.

Košičan Martin Miškuf (1990) si myslí, že informačné technológie sa v súčasnosti nachádzajú vo všetkých oblastiach našich životov, a preto je ich štúdium perspektívne a úspešné. V jeho prípade určite. V októbri 2016 vyhral so svojím tímom slovenské kolo medzinárodnej vedeckej akcie Cisco StartUp Creathon v Bratislave, v európskom hodnotení skončili druhí. Zvíťazil aj v startupových súťažiach spoločnosti FPT. Bol nominovaný do národnej súťaže Študentská osobnosť Slovenska akademického roka 2015/2016.

Martin Miškuf na svojom odbornom pracovisku na TUKE. Autor: Erik Kajáti

Martin Miškuf na svojom odbornom pracovisku na TUKE. Autor: Erik Kajáti

Drony i identifikácia „neľudí“
V rámci štúdia kybernetiky a umelej inteligencie, ale aj rôznych iných aktivít, spolupracoval Martin na viacerých projektoch. Asistoval na poradách, ktoré riešili použitie dronov pre záchranné zložky na Slovensku, ale aj rozpoznávanie obrazu z kamier z cestných brán (aplikované výsledky z týchto stretnutí môžu pomôcť pri vyhľadávaní kradnutých vozidiel). Bol súčasťou projektov zameraných na bezpečnosť pri práci so žeriavmi v U. S. Steel Košice. Počas stáži v Prahe pracoval na nástroji rozpoznávajúcom neľudských používateľov sociálnych sietí. Teraz sa zaoberá analýzou dát pomocou metód umelej inteligencie. Sústredí sa na oblasť známu ako Internet vecí (IoT – Internet of Things). Ide o internetové prepojenie čo najväčšieho množstva zariadení. Z nich sa dáta zbierajú i analyzujú a na tomto princípe fungujú napríklad Smart autá.

Úsilie na univerzite sa vypláca
Vďaka svojej šikovnosti sa Martin zúčastnil programu IT Talent spoločnosti Huawei v auguste minulého roka. Firma takto podporuje mladé talenty v oblasti IT technológií. Počas dvojtýždňového pobytu v Ázii navštívil Peking, Shenzen a Hong Kong, absolvoval kurz základov čínštiny na pekinskej jazykovej škole, pozrel sa do priestorov Huawei Exhibiton Center a 5G laboratórií. Absolvoval aj školenia ohľadom mobilných sietí a nových technológií. V novembri 2016 si na slávnostnom ukončení programu v Bratislave prevzal od zástupcov firmy Huawei ocenenie za úsilie a študijné nadšenie.

Ak poznáte šikovných či úspešných študentov košických stredných a vysokých škôl, dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovými robotmi. Na jej zobrazenie musíte mať zapnutý JavaScript..

Eva Barnišinová

 

Zdroj: http://zajtrajsienoviny.sk/2017/01/studentske-esa/

Thursday the 28th. Inteligentné Kybernetické Systémy. All rights reserved.